Doporučujeme Evropská unie

Česko-slovenská spolupráce univerzit zaměřená na rozvoj distančního technického vzdělávání

Strojní fakulty VŠB – Technické univerzity Ostrava a Žilinské univerzity v Žilině v období od září 2021 do července 2023 úzce spolupracovaly na realizaci projektu s názvem „Podpora distančních metod v technickém vzdělávání“, kód žádosti NFP304010AYI2. Tento projekt, jehož cílem bylo zkvalitnit výuku strojírenských oborů na zapojených univerzitách a zlepšit přípravu studentů z pohledu rozvoje jejich klíčových kompetencí vyžadovaných praxí, byl spolufinancován z operačního programu Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika 2014-2020. 

V rámci projektu se realizační týmy zapojených univerzit zaměřily na tři okruhy klíčových aktivit s důrazem na využití jejích výstupů také při distanční formě výuky. Tyto aktivity zahrnovaly přípravu a realizaci odborných technických webinářů, on-line přednášek odborníků z praxe a také řešení společných case studies z průmyslové praxe. 

Za účelem zkvalitnění výuky technických předmětů vzniklo v projektu celkem 20 českých a slovenských odborných technických webinářů zaměřených na vybraná ucelená odborná témata a trendy v oborech obrábění, 3D tisku, montáže a metrologie. Tyto webináře budou, spolu s ostatními výstupy projektu, i po skončení projektu nadále sloužit k podpoře výuky odborných technických předmětů v bakalářském a inženýrském studiu na zapojených univerzitách. 

K podpoře výuky byly vytvořeny také on-line přednášky odborníků z praxe, kdy specialisté z firem a organizací z podnikové a výzkumné praxe z České i Slovenské republiky připravili a s využitím distanční formy prezentovali studentům a pedagogickým pracovníkům zapojených pracovišť celkem 20 odborných témat odrážející moderní trendy ve strojírenské praxi.  Na české straně jsme tak zapojili odborníky z firem jako např. Kistler Eastern Europe, HELLA AUTOTECHNIK NOVA, EMUGE-FRANKEN a další. Ze slovenských firemních partnerů projektu můžeme zmínit např. Schaeffler Kysuce, Elmax Žilina, Dromer Pramet. 

Na tyto výukové aktivity pak realizační týmy navazovaly aktivitou řešení společných průmyslových case studies, kdy v průběhu realizace projektu studentské přeshraniční mikrotýmy úspěšně řešily nad rámec běžné výuky celkem 20 praktických projektů z průmyslové praxe, a to vždy v úzké spolupráci s mentory ze zapojených univerzit a firem ze strojírenského průmyslu. Důležitým výsledkem aktivit projektu je tedy také rozvoj spolupráce studentů s významnými zaměstnavateli v Moravskoslezském a Žilinském kraji, který napomáhá budoucímu kvalitnímu uplatnění absolventů zapojených strojních fakult na místním trhu práce. 

Bližší informace o projektu lze nalézt na webové stránce http://interovazil.vsb.cz/. Více informací o dotačním programu na stránce https://www.sk-cz.eu/

Similar Posts