Byznys

Bezpečnostní manažeři zastřešují oblast security a safety jako celek

Štítky:

Česká asociace bezpečnostních manažerů představuje profesní sdružení manažerů a specialistů, kteří z titulu své funkce zajišťují pro své úřady, instituce, podniky a další subjekty ochranu osob, majetku a informací. O připravenosti manažerů a firem na krizové situace jsme si povídali s prezidentem asociace Miroslavem Fryšarem.

Krizové řízení a ochranu kritické infrastruktury státu upravuje speciální zákon a jeho uplatňování je prováděno profesionálními složkami. Jaká je v této souvislosti role bezpečnostních manažerů firem?
Bezpečnostní manažeři u většiny subjektů kritické infrastruktury (dále jen „KI“) zastřešují oblast security i safety jako celek, tedy včetně krizového řízení, ochrany KI a business kontinuity. Toto považuji za osvědčený a správný koncept, který umožňuje jednotné řízení a synergie mezi jednotlivými oblastmi bezpečnosti. Ten, kdo bezpečnostní systém buduje a zajišťuje jeho provoz v běžném režimu, má zajišťovat také řešení krizových situací a bezpečnostních incidentů.

Mezi členy naší asociace máme řadu zkušených bezpečnostních manažerů, kteří disponují zkušenostmi z praxe při řešení takových ohrožení, jakými byly například povodně nebo pandemie covidu-19. To, že většina subjektů KI tyto situace zvládla, je z velké části jejich zásluha. V krizových štábech a při zvládání jednotlivých situací prokázali nejen odborné znalosti, ale také rozvahu a úsilí ovlivnit průběh události tak, aby byly napáchány co nejmenší škody. Významnou měrou k tomu přispěly kvalitně zpracované krizové a typové plány pro jednotlivé krizové situace. Dalším faktorem, který ovlivnil úspěšnost řešení, byly rovněž nácviky zvládání jednotlivých situací včetně odstraňování jejich následků. Ve většině případů mají bezpečnostní manažeři zkušenosti z bezpečnostních složek a složek IZS. To jim umožnilo kvalitní spolupráci s profesionálními složkami, které se na řešení krizových situací podílely.

Vaše asociace zabezpečuje profesní poradenství a vzdělávání bezpečnostních manažerů. Vnímají vrcholoví manažeři a majitelé firem tuto potřebu?
Ve většině případů je toto naše zaměření chápáno pozitivně. Velmi mnoho se však odvíjí od úrovně vztahů mezi bezpečnostním managementem a vrcholovým managementem firmy nebo organizace. Tam, kde vedení organizace uznává bezpečnostního manažera jako partnera vedení a specialistu na řešení krizí bezpečnostního charakteru v nejširším pojetí, není problém zajišťovat vzdělávání v oblasti krizového řízení a ochrany KI. Problém představuje snaha vybírat kurzy v oblasti bezpečnosti a krizového řízení jen podle ceny. Proto se často místo kvality vybere dodavatel, který jen cituje právní předpisy a texty nalezené na internetu. Situaci by mohla částečně vyřešit certifikace kurzů a také dalších produktů, jakými jsou například bezpečnostní audity nebo penetrační testy. Na certifikované kurzy a další produkty se
chceme v dalším období zaměřit.

V případě kurzů zajišťovaných přímo ČABM je v tomto směru výhodou, že pro naše členy nabízíme konference a další vzdělávací akce zdarma nebo pouze za symbolickou cenu.

Jak je krizové řízení ve firmách vnímáno v rámci EU a dochází k přenosu zkušeností?
Podle poznatků, které máme nejen z otevřených zdrojů a konferencí, ale také z výzkumných projektů, na kterých se naši členové podíleli, je situace v dalších zemích EU podobná. Oproti ČR je však krizové řízení více propojeno s business kontinuitou včetně implementace systému Business Continuity Management. V tomto směru nás v České republice čeká ještě spousta práce. Další zkušeností je to, že firmy a obory, které již prošly nějakým typem krizové situace, věnují krizovému řízení i bezpečnosti mnohem větší pozornost. ČABM se snaží o výměnu a zobecňování zkušeností z řešení takových situací. Máme mezi sebou i odborníky, kteří se věnují analýzám mimořádných a krizových situací. Na základě těchto analýz zdokonalují bezpečnostní postupy a procedury, připravují a zlepšují scénáře pro řešení takových situací nebo také penetrační testy.

„Ten, kdo bezpečnostní systém
buduje a zajišťuje jeho provoz
v běžném režimu, má zajišťovat
také řešení krizových situací
a bezpečnostních incidentů.”


Na rok 2025 připravujeme bezpečnostní konferenci, na kterou chceme pozvat nejen odborníky z ČR, ale také ze Slovenska a Polské republiky. Tématy konference budou krizové řízení a ochrana kritické infrastruktury, ochrana jaderných zařízení a kybernetická bezpečnost. Bližší podrobnosti zveřejníme na stránkách www.cabm.cz.

Děkujeme za rozhovor.

Similar Posts