Byznys

Elektroenergetická kritická infrastruktura v České republice je robustní a odolná

Štítky:

Náměstek GŘ HZS ČR pro prevenci a civilní nouzovou připravenost brig. gen. Ing. Daniel Miklós, MPA, je zkušeným manažerem, se kterým jsme si povídali na aktuální téma krizového řízení a ochrany kritické infrastruktury. Jeho partnery ve firmách jsou krizoví manažeři.

Pane generále, HZS je součástí systému krizového řízení. Jaké aktuální výzvy před Vámi stojí?
Hasičský záchranný sbor je nejen součástí systému krizového řízení, ale prostřednictvím Generálního ředitelství (součást Ministerstva vnitra) je také koordinačním prvkem. Máme tedy na starosti nejen plánování a řešení krizových situací, ale také tvorbu legislativy a metodické řízení ostatních. Aktuálně se soustředíme na kombinaci několika faktorů. Za prvé jde o vyhodnocení velkých událostí nedávné doby, jako např. covid-19, tornádo nebo příliv velkého množství uprchlíků v souvislosti s agresí Ruska na Ukrajině. Za druhé se jedná o implementaci evropských předpisů, zejména tzv. Směrnice CER. Ta se týká systému ochrany kritické infrastruktury, který je v tuto chvíli právně ukotven v krizovém zákoně.

Organizovali jste zátěžové testy odolnosti subjektů v oblasti energetiky. Jaké byly výsledky těchto testů a následné dopady do odolnosti kritické infrastruktury?
K provedení zátěžových testů se Česká republika zavázala v Doporučení Rady o celounijním koordinovaném přístupu za účelem posílení odolnosti kritické infrastruktury (2022). Zátěžové testy byly realizovány v roce 2023 a do cvičení byli zapojeni zaměstnanci z výroby elektrické energie a distribuční a přenosové soustavy elektrické energie, konkrétně společnosti ČEPS, ČEZ, ČEZ Distribuce, EG.D a PREdistribuce. Do přípravy jsme zapojili také Ministerstvo průmyslu a obchodu a Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Samotné testy probíhaly formou workshopu, a nejednalo se tak o typická cvičení, jak je zná česká legislativa. Mezi hlavní zjištění patřilo, že elektroenergetická kritická infrastruktura v České republice je jako celek robustní a odolná a že je nastavena velmi úzká spolupráce mezi jednotlivými subjekty, přičemž úroveň jejich bezpečnosti je vysoká.

Dlouhodobě spolupracujete se společností ČEPS. Mohl byste tuto spolupráci zhodnotit?
Ano, společnost ČEPS patří k těm, s nimiž spolupracujeme nejdéle a nejintenzivněji, přičemž náš vzájemný vztah je založen na vzájemné pomoci, respektu a důvěře. Kromě přípravy cvičení na celostátní nebo regionální úrovni a přímých kontaktů na dispečinky a operační střediska spočívá tato spolupráce zejména ve sdílení aktuálních stavů, predikci a následném detailním vyhodnocení. Příslušníci hasičského záchranného sboru jsou tradičně oceňováni medailemi Za zásluhy o bezpečnost ČEPS, což je poměrně unikátní počin, neboť medailová ocenění zpravidla předávají státní orgány, nikoli akciové společnosti. Pro nás takové ocenění představuje nejen možnost být hrdí na úspěšně odvedenou práci, ale také velký závazek v ní pokračovat dále. Pro mě osobně je navíc důležité, že si můžu s kolegy z ČEPS kdykoliv zavolat, potkat se a rychle vyřešit, cokoliv nás trápí, ať již na pracovní úrovni s ředitelem bezpečnosti Martinem Bílkem, nebo na strategické úrovni s předsedou představenstva Martinem Durčákem. Jde nám o stejnou věc. Takže pánové a ČEPS, díky.

Děkujeme za rozhovor.

Text: redakce

Foto: HZS ČR

Similar Posts