Byznys

Nabízíme komplexní řešení se zelenou vizí

Štítky:

Ing. et Ing. Adam Liška, MBA, je regionální patriot a globální manažer. Má technické vzdělání, které neustále prohlubuje v oblasti manažerských dovedností, což ho přivedlo do České manažerské asociace, kde získal titul Mladý manažerský talent roku 2018. V současné době je viceprezidentem asociace a generálním ředitelem a předsedou představenstva WITKOWITZ ENVI a.s.

Jste tradiční česká firma s finálním produktem a globálním působením. Jen z tradice se však nedá žít. Co je klíčem k úspěchu pro vaši firmu dnes a zítra?
Naše společnost začala svou engineeringovou a výrobní činnost již v roce 1966, kdy se smaltéřský um našich odborníků přenesl do ocelových nádrží na sypké a kapalné materiály. Spousta nádrží byla dedikována do oblasti zemědělství, avšak portfolio bylo postupem času rozšířeno do oblastí vlastních čistíren odpadních vod a bioplynových stanic. Uvedené portfolio bylo doplněno technologiemi a začal tak i růst nového segmentu – technologických celků. Zde se dostáváme k bodu úspěchu dnes a zítra. Naše společnost je unikátní v tom, že nenabízí zákazníkovi jen určitou část řešení, jak je to běžné u nás či ve světě, ale nabízí kompletní službu. Dokážeme složité technologie nejen navrhnout, projekčně a konstrukčně uchopit, vyrobit, dodat kdekoliv do světa, ale také naše dílo zákazníkovi smontovat a plnohodnotně zprovoznit. Zkušený tým odborníků v těchto environmentálních oblastech a propojení s akademickou půdou, vědecky výzkumnými instituty a strategické synergie nás posouvají v těchto technologiích dále, např. do oblastí čisté, pitné vody nebo do oblastí biometanu či nových materiálů.

Green Deal je slovo často skloňované v bruselských dokumentech a proslovech. Co to znamená však z pohledu byznysových příležitostí pro vaši firmu?
Z podstaty názvu naší společnosti je environment pro nás vždy na prvním místě. Jestli se bude jednat o iniciativu Green Deal nebo se v budoucnu budou tyto iniciativy nést v jiném duchu a podání, není až tak rozhodující. Pro naši společnost je klíčové vždy myslet na to, abychom nabízeli inovativní technologie v oblasti komplexního řešení ekologických staveb.

Pro podporu nalezení alternativního řešení nabízíme efektivní využití bioplynu a biometanu z biologicky rozložitelných odpadů – od bioplynové stanice přes stupeň kogenerace či výroby biometanu, včetně propojení na distribuční soustavu nebo na některou z našich plnicích stanic biometanu určenou jak pro soukromou, tak i veřejnou dopravu. To vše umíme uchopit od návrhu přes výrobu, montáž až po zprovoznění.

Specifickým bodem tohoto alternativního zdroje je zpracování gastro odpadů, pro které také nabízíme výše uvedené komplexní řešení.

Vnímáme, že výroba bioplynu a biometanu má a bude mít své patřičné zastoupení v rámci Green Deal a energetických transformací, neboť se jedná o stabilní zdroj energie, jehož podíl však bude minoritní, ale i přesto nadmíru důležitý.

V době klimatických změn se stává voda tekutým zlatem. Jak ji dovedete skladovat a čistit a v čem jste výjimeční? Efektivní nakládání s vodou vnímáme jako naprostou prioritu jak z krátkodobého, tak i z dlouhodobého hlediska. Bez vody není život, a proto je i misí naší společnosti chránit životní prostředí a vracet život tam, kde odjakživa byl.

To se projevuje v našich řešeních nejen u velkoobjemových nádrží na pitnou vodu, které vyrábíme a dodáváme do celého světa, ale také v oblasti již zmíněných čistíren odpadních vod, které pracují na principu biologického čištění.

Několik desítek let zkušeností nás dovedly k tomu, že naše čistírny jsou nejen modulárním řešením, s minimální náročností na zastavěnou plochu, s maximálním využitím prvků automatizace, ale také k tomu, že dokážeme realizovat tyto projekty v relativně krátkém čase. Naše služby jsme však rozšířili i o technickou podporu stávajících čistíren co do roviny návrhů na modernizaci nebo do oblasti servisu či údržby.

Cítíme však také povinnost věnovat se rozvoji této oblasti, a proto pracujeme nejen na modernizaci našich čistíren odpadních vod, ale také na technologiích spojených s pitnou vodou či efektivním zpracováním kalů.

Městské čistírny odpadních vod

Energetická transformace MSK?
Udržitelnost a inovace představují také celospolečenskou potřebu adaptovat se na ekologické změny.

Jakožto engineeringová průmyslová společnost z Moravskoslezského kraje reflektujeme změny, které se nás všech v následujících letech budou dotýkat, nejen ve firmách, ale také v běžném životě. Jedná se o náročnou výzvu, kde spolupráce a synergie budou hrát klíčovou roli.

Předmětem spolupráce je výměna poznatků týkajících se efektivního nakládání s bioplynem a biometanem. Společné aktivity navazují na výstupy a doporučení Dopadové studie odchodu od energetického spalování uhlí v Moravskoslezském kraji. Ty by měly vést k rozvoji moderní energetické infrastruktury a umožnit přechod na nízkoemisní technologie se zaměřením také na oblast čistíren odpadních vod pro komunální i průmyslové odvětví a v neposlední řadě na zapojení komunitní energetiky nebo energetických společenství do moderního energetického mixu Moravskoslezského kraje. Touto spoluprací si do budoucna slibujeme celkové zlepšení životního prostředí.

Děkujeme za rozhovor.

Text: redakce

Foto: Michal Sýkora, Boris Renner, Karel Beneš

Similar Posts