Byznys

Klíčem k udržení motivace týmu je podpora autonomie a povzbuzování k inovacím

Štítky:

Manažerské dovednosti, jejich důležitost pro rozvoj firmy a nutnost jejich zdokonalování, to jsou témata, která jsme probírali s ředitelem firmy KARAT Software a.s. Ing. Martinem Válkem.

Umístil jste se mezi deseti nejlépe hodnocenými manažery v rámci soutěže Manažer roku 2023. Čím jste oslovil hodnotitelskou komisi?
Jedním z mých hlavních cílů po nástupu na pozici generálního ředitele bylo vytvořit ve firmě prostředí, kde se lidé cítí spokojeně, oceňováni a motivováni. Proto jsme si jako jeden ze stavebních pilířů našeho manažerského rukopisu vybrali budování firemní kultury.

Věřím, že klíčem k udržení motivace týmu je podpora autonomie a povzbuzování k inovacím. Snažíme se vytvářet prostředí, kde členové týmu mohou svobodně sdílet své nápady a mají prostor k experimentování. Jsme vysoce odborná firma a přirozená ochota lidí účastnit se našeho dalšího rozvoje je pro nás zásadní. Naším cílem je, abychom nemuseli řešit otázky „měli bychom inovovat – co tedy provedeme, abychom měli splněno“. Snažíme se týmy motivovat, aby zlepšovaly výsledky své práce průběžně bez pobízení vedoucími pracovníky. Pomáháme jim definovat, jak se pozná dobrá práce, jak ji změříme. A následně vytváříme podmínky pro realizaci navrhovaných změn.

A protože si rádi ověřujeme, zda jdeme správnou cestou, ve vysoké míře používáme zpětnou vazbu. Například naši nováčci, kteří vnímají realitu na trhu práce asi nejlépe, si obzvlášť cení přátelského přístupu kolegů, propracovaný systém vzdělávání a všeobecnou snahu o jejich úspěšné začlenění. Pozitivně také vnímají, že vedení firmy je dostupné a ochotné s nimi osobně řešit problémy a realizovat návrhy na inovace.

Úspěch firmy vyžaduje efektivní řízení, plánování a optimalizaci procesů. Umí to váš systém KARAT nabídnout?
Ano, náš systém KARAT je navržen tak, aby efektivně podporoval řízení, plánování a optimalizaci procesů. A snažíme se jít nad rámec toho, co je aktuálně v principu „standardem“. Chceme, aby se naši zákazníci zamysleli nejen nad tím, jestli mají v maximální kondici zákaznické, výrobní, zásobovací a distribuční procesy. Velmi často se setkáváme s tím, že firmy řídí manažeři, kteří mají primárně přemýšlet o strategii a budoucnosti firmy, ale v reálu drtivou většinu svého času vyhledávají data, řídí týmy a projekty přes e-maily atd. Snažíme se, aby součástí našich řešení byly i nástroje na zlepšování produktivity manažerů, kteří jsou mnohdy opravdu velmi neefektivní a neuvědomují si, že zlepšování firmy jde ruku v ruce s jejich
vlastním progresem.

Mezi klienty Vaší společnosti patří významné firmy a kulturní instituce. To znamená, že informační systém, který nabízíte, je multifunkční?
Přesně tak. Informační systém KARAT je navržen jako multifunkční a flexibilní nástroj, který je schopen vyhovět potřebám různorodých klientů. Naše řešení jsou navíc vysoce škálovatelná a přizpůsobitelná specifickým požadavkům jednotlivých zákazníků, což nám umožňuje poskytovat služby na míru pro různé sektory. Na druhou stranu je třeba říci, že se zaměřujeme na určité vybrané tržní segmenty, které jsou pro nás specifické nejen tím, že je umíme velmi dobře pokrýt naším řešením, ale máme zde i dlouhodobé know-how. To nám umožňuje zefektivňovat implementace a nedělat pouhé „náhrady“ jednoho SW druhým. Naší snahou je, aby naši zákazníci spoluprací s námi získali konkurenční výhodu, která jim umožní na současném náročném trhu obstát.

Děkujeme za rozhovor.

Text: redakce

Foto: KARAT Software a.s.

Similar Posts