Byznys

Je nutné myslet inovativně

Štítky:

Každý, kdo navštíví Johannese Merana, generálního ředitele Liechtenstein Group ve vídeňském městském Lichtenštejnském paláci, nevstupuje do paláce velkým schodištěm, ale malými, nenápadnými vstupními dveřmi. Kanceláře skupiny Liechtenstein Group se nacházejí ve třetím patře, kde je vše neokázalé, funkční a jasně osvětlené.

První otázka na rovinu: jak se dařilo v roce 2023?
JOHANNES MERAN: Celkově velmi dobře. Víte, působíme na mnoha různých úrovních po celém světě. V tomto ohledu jsou výzvy, kterým čelíme, všude trochu jiné. Konkrétně investujeme do zemědělství, lesnictví, obnovitelných zdrojů energie a nemovitostí. Na jedné straně spravujeme společnosti, které jsou ve vlastnictví rodu Lichtenštejnů již mnoho desetiletí, ne-li staletí, a na druhé straně do stejných oborů také významně investujeme. Z obchodního hlediska mohu s potěšením konstatovat, že se můžeme ohlédnout za pozitivním rokem.

Kde jsou stanoveny nové priority?
Jako skupina jsme velmi globálně orientovaní a po celém světě investujeme do společností, které zapadají do našeho portfolia. Tam, kde jsme do podniku investovali, následně také poskytujeme aktivní podporu v souvislosti s řízením nebo dalším rozvojem podniku. Zde se zcela jednoznačně zaměřujeme na inovace. Kromě toho je pro nás klíčovým tématem udržitelnost. Uvažujeme dlouhodobě a – v souladu s prioritami rodu Lichtenštejnů – napříč generacemi. Dalo by se říci, že to vyplývá z podstaty věci. Naším cílem je přece zajistit, aby odvětví, v nichž působíme, byla vhodná pro budoucnost.

Znamená to použití špičkových technologií?
Možná, ale ne nutně. Často se jedná o změnu postupů v zemědělství a lesnictví. Může to znamenat, že přestaneme dělat věci, které byly po desetiletí zavedenou praxí.

Můžete uvést nějaký příklad?
Trendem v zemědělství jsou bezorebné postupy, tedy přímý výsev bez hluboké orby. Upuštění od těžkého obdělávání půdy zabraňuje erozi a zvyšuje obsah humusu a v konečném důsledku i úrodnost půdy. To s sebou nese i změnu myšlení. Vnímáme to zejména v souvislosti s pěstováním rýže, protože to je oblast, ve které děláme skutečnou revoluci – využíváme myšlenky, o kterých jsme přesvědčeni, že v příštích letech přinesou ovoce.

Jaké aktivity v oblasti pěstování rýže máte na mysli?
Konkrétně mám na mysli naši společnost RiceTec, která produkuje osivo rýže. Vyšlechtili jsme hybridní osivo rýže, které je výrazně jednodušší na pěstování, než by tomu bylo při použití konvenčních metod. Když se řekne pěstování rýže, mnozí z nás si v mysli vybaví zaplavená rýžová pole. V počáteční fázi rýže klíčí ve vodě. Po dokončení tohoto procesu se rýže přesadí, ale poté se opět umístí pod vodu, aby se potlačil tlak plevelů.

Co tedy dokáže RiceTec?
Osivo lze vysévat přímo, což znamená, že se nemusí přesazovat. Kromě toho se našim vědcům a výzkumníkům podařilo vyšlechtit pomocí klasických šlechtitelských metod rýži tolerantní k herbicidům. Společnost RiceTec vyvinula plně integrované řešení pro pěstování rýže s přímým výsevem a tolerancí k herbicidům. Rýže je jednou z nejdůležitějších základních potravin na světě. Jsme přesvědčeni, že rýže schopná přímého výsevu a s tolerancí vůči herbicidům bude hrát klíčovou roli ve výživě světové populace v době klimatických změn.

Proč?
Při konvenčním pěstování rýže na zaplavených polích vzniká velké množství metanu, jednoho z nejsilnějších skleníkových plynů na světě. Námi vyvinuté osivo umožňuje nejen významnou úsporu vody, ale přispívá také ke snížení emisí metanu, a tím pomáhá minimalizovat globální oteplování. To v sobě spojuje mnoho věcí, které jsou pro nás v Liechtenstein Group důležité.

Pro ty, kteří to nevědí, kde jinde ještě skupina Liechtenstein Group působí?
Naše centrála s investičním týmem se nachází ve Vídni. Působíme na čtyřech kontinentech, samozřejmě včetně Evropy. Vedle původních rakouských aktivit jsme například v současné době velmi činní ve Španělsku, kde jsme investovali do avokádové farmy a biotechnologické společnosti Green Universe Agriculture. Kromě toho investujeme v Izraeli, kde máme podíl ve společnosti N-Drip, která se zabývá zavlažováním. V Německu úspěšně spolupracujeme se společností TESVOLT, výrobcem bateriových úložišť. To jsou jen některé z mnoha našich investic.

Jaké projekty probíhají v odvětví obnovitelných zdrojů energie?
Zde investujeme jak do nemovitých aktiv, tak do technologií a služeb obecně. Konkrétně se jedná o fotovoltaické systémy a větrné turbíny. Má-li však být přechod na novou energetiku úspěšný, budou hrát zásadní roli systémy skladování elektřiny. Proto jsme spojili síly se společností TESVOLT se sídlem ve Wittenbergu, která hraje klíčovou roli v transformaci energetiky.

Děkujeme za rozhovor.

O společnosti Liechtenstein Group
Liechtenstein Group je mezinárodní skupina společností a investiční platforma, kterou vlastní Nadace knížete Lichtenštejna a která působí v oblastech potravinářství, zemědělství, lesnictví, obnovitelných zdrojů energie a nemovitostí. Skupina sleduje dlouhodobou investiční strategii s mezinárodní orientací a zaměřuje se na svá čtyři hlavní odvětví. Svými aktivitami chce skupina Liechtenstein Group pozitivně přispívat k udržitelnému rozvoji těchto odvětví. Do portfolia skupiny Liechtenstein Group patří mimo jiné společnost RiceTec, která se zabývá produkcí osiva rýže, N- Drip, skupina LIECO, TESVOLT, PV-Invest, statek a lesní podnik Wilfersdorf, lesní podnik Kalwang a správa nemovitostí Liechtenstein. Další informace lze nalézt na adrese www.lgroup.com.

Text: redakce

Foto: WILKE/Liechtenstein Gruppe

Similar Posts