Byznys

Havířov velmi intenzivně vnímá nutnost dekarbonizace teplárenství

Štítky:

Transformace zdrojů centrálního zásobování teplem, dekarbonizace a inovace. To jsou témata, která jsme probírali s ředitelem Havířovské teplárenské společnosti, a.s., Ing. Ladislavem Moravcem, Ph.D. Je absolventem VŠB-Technické univerzity Ostrava v oboru Systémové inženýrství, na které navázal doktorátem v oblasti energetiky a celou svou profesní kariéru působí v sektoru teplárenství.

Havířovská teplárenská společnost, a.s., je nejen distributorem tepelné energie, ale inovuje své předávací stanice, a to netradičně vlastní výrobou. Jak je tento proces náročný?
Výroba předávacích stanic je komplexní činnost od 3D návrhu až po montáž na vysoké řemeslné úrovni, kterou kromě naší společnosti snad žádná jiná distribuční municipální teplárenská společnost v ČR vlastními silami v podobném rozsahu nedělá. Vyrobili jsme nejen úplně všechny vlastní předávací stanice, které máme nyní v provozu v systému centrálního zásobování teplem, ale za dvacet let výrobní činnosti jsme vyprodukovali více než 2 300 ks předávacích stanic ať již pro tuzemský trh, nebo na export do skandinávských zemí, ale i mimo Evropu. Přesto naším prioritním posláním je a bude distribuce tepelné energie na území města Havířova.

Dodávky tepelné energie realizujete prostřednictvím systému centrálního zásobování, chystáte v tomto směru nějaké inovace?
Centrální zásobování teplem považujeme za efektivní způsob distribuce tepla, a to i z pohledu odběratele a jeho komfortu. V sekundární části sítě dlouhodobě aplikujeme nejlepší dostupné technologie a materiály tak, jak se na trhu objevují. Dlouhodobě implementujeme předizolované potrubní systémy, nasazujeme oběhová čerpadla, která analyzují požadavky otopné soustavy a reagují online na její změny přizpůsobením svého výkonu, spotřeby měříme pomocí nejmodernějších ultrazvukových měřičů, rozvíjíme průmyslové dispečerské centrály a aplikujeme řadu dalších technologií, které se dají označit v daném čase za inovativní. Prostor pro inovace aktuálně spatřujeme především v primární, respektive zdrojové části soustavy, kde změnou jednoho uhelného zdroje a přiblížením většího počtu menších zdrojů k odběratelům lze snížit ztráty z rozvodu tepla a zefektivnit systém.

FVE HTS – Nově vybudovaná fotovoltaická elektrárna na střeše sídla Havířovské teplárenské společnosti, a.s.

Modernizace energetických služeb města Havířova má novou vizi spojenou se společností ČEZ ESCO. Přibližte nám ji v oblasti teplárenství.
Vedení statutárního města Havířova velmi intenzivně vnímá jak potřebu dekarbonizace teplárenství, tak rovněž správně cítí právě vybudování nových zdrojů jako příležitost, jak snížit a stabilizovat rostoucí cenu tepla vytvořením konkurenčního prostředí. Náhrada jediného uhelného zdroje současného dodavatele za například moderní vnořené kogenerační systémy je však inovace tak rozsáhlého charakteru, že je k ní potřeba stabilního, technicky erudovaného a tržně silného partnera, kterým zcela nepochybně ČEZ ESCO je. Jednotlivé kroky pro naplnění vize se dají předpokládat jako u obdobně náročných projektů, tedy od studie proveditelnosti, přes projekční přípravu až po samotnou realizaci řešení, které bude technicky proveditelné, ekonomicky přínosné a uspěje v transparentním výběrovém řízení na nový zdroj pro naši soustavu centrálního zásobování teplem.

Víme tedy, co Vás čeká v blízké budoucnosti. Existuje nějaký inovační projekt, kterému se věnujete aktuálně?
Bezpochyby nejvýznamnějším současným inovačním projektem je výstavba vlastní fotovoltaické elektrárny o instalovaném výkonu 165 kWp, umístěné na střeše sídla naší společnosti, kterou již pokrývá všech 322 solárních panelů. Stavebně technická část je finalizována a čekají nás potřebné legislativní kroky a následné testy před uvedením do ostrého provozu. Součástí naší vize výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů není pouze energetická soběstačnost budovy sídla společnosti, ale především pilotní projekt budoucího sdílení vyrobené elektrické energie pro naše předávací stanice, případně ostatní technologické prvky v rámci naší rozsáhlé teplárenské soustavy.

Děkujeme za rozhovor.

Text: redakce
Foto: Havířovská teplárenská společnost, a.s.

Similar Posts