Byznys

Naší prioritou je ochrana klientů

Štítky:

Ing. Zdeněk Přibyl je ve společnosti SATUM CZECH s.r.o. ředitelem oddělení majetkových rizik a specializuje se na korporátní pojištění a pojištění municipalit. Pro klienty zajišťuje služby ve všech fázích uzavření a správy pojistných programů, jedná se zejména o analýzy, rizikové prohlídky, doporučení pro klienty v oblasti investic a zabezpečení a rovněž zastupování vůči pojišťovnám při pojistných událostech.

Pane řediteli, ve společnosti SATUM CZECH máte na starosti oddělení pojištění majetkových rizik, o který pojistný produkt je v poslední době největší zájem?

Zmínil bych dva produkty, prvním z nich je pojištění kybernetických rizik. Vzhledem k aktuální situaci a preferenci práce z domova se jedná o poměrně častý požadavek mnoha klientů. Dalším důvodem pak je rostoucí počet hackerských útoků, které napáchaly značné škody, a v neposlední řadě i zvýšená mediální pozornost věnovaná takto napadeným firmám. Mnoho firem investuje nemalé prostředky do firemního zabezpečení serverů a firemní infrastruktury, jak fyzického, tak i v kyber prostoru. Bohužel tato pozornost není mnohdy věnována koncovým zařízením, která se pak stávají vstupní branou pro hackery. Ohrožení může přijít i přes domácí počítače, které zaměstnanci používají pro přístup k firemním datům a v domácnosti jsou často používány všemi členy rodiny včetně dětí, které si nekontrolovaně instalují do počítače programy bez dohledu IT firemních specialistů. V neposlední řadě se pak jedná o nedostatečně šifrované komunikace nebo nezabezpečené USB disky s firemními daty.

Řekněte nám, co všechno by v případě vzniku škody mohla krýt sjednaná pojistná smlouva?

Sjednané pojištění kybernetických rizik pak může nahradit škody způsobené neoprávněným nakládáním s údaji, narušením bezpečnosti sítě, únikem dat, kybernetickým vydíráním nebo následným přerušením provozu celé firmy. Součástí pojištění jsou rovněž náklady na obnovu dat, případně možné pokuty dozorových orgánů.

Vzhledem k rostoucímu množství útoků je však potřeba věnovat značnou pozornost prevenci i zabezpečení. Pokud firmy tuto oblast nemají dostatečně ošetřenou, pojišťovny jim často pojištění odmítnou uzavřít či obnovit.

Naši specialisté pomáhají klientům s vyhodnocením potenciálních hrozeb v oblasti kybernetického pojištění a doporučují, jaké kroky přijmout, aby bylo možné pojištění sjednat.

A co je tím druhým poptávaným produktem, který jste zmiňoval na začátku?

Je to pojištění záruk. Jedná se o obdobu bankovních záruk, které jsou v oblasti finančního řízení mnohem běžnější a známější. Opět se jedná o pojištění, které je poptáváno mnohem častěji v souvislosti s aktuální situací, kdy se mnoho zakázek odkládá anebo prodlužuje, dochází k prodlužování splatností a firmy hledají záruky u svých dodavatelů a odběratelů, aby si vylepšily vlastní cashflow, nesnižovaly bankovní úvěrovou linku a diverzifikovaly rizika.

Tento pojistný produkt plně nahrazuje bankovní záruky, a nezvyšuje tak úvěrovou angažovanost firem. Rovněž je možné sjednat záruky bez dodatečného jištění, což firmám otevírá další prostor pro jejich finanční řízení.

Děkujeme za rozhovor.

text: redakce

foto: archiv SATUM CZECH s.r.o.


Similar Posts