Byznys

Jsme letiště, které se rozvíjí

Štítky:

Mezinárodní Letiště Leoše Janáčka Ostrava patří mezi nejvýznamnější regionální letiště u nás a je pólem rozvoje širšího regionu. V jakém stavu se nachází, jaké má vize a jak jej ovlivňuje okolní průmyslová zóna? O těchto tématech jsme si povídali s jeho generálním ředitelem Jaromírem Radkovským.

Pane řediteli, s mezinárodním letištěm Leoše Janáčka je to jako s Janáčkovou hudbou, která se vyznačuje osobitostí a originalitou. Čím je originální Vaše letiště a co Vy osobně považujete za největší úspěch v rámci jeho rozvoje?
Leoš Janáček byl svébytný a mezinárodně uznávaný hudebník s obrovskou erudicí. Ale je také těžký jak na interpretaci, tak i pro poslech. Srovnání s takovým velikánem je velmi komplikované, snad jen ta „rázovitost“, jak se osobitosti tady u nás říká, nás spojuje. Jsme letiště, které se rozvíjí prognózám navzdory, neboť tu neznáme a nepraktikujeme větu „to nejde“. Rozhodli jsme se, že vsadíme na cargo, budujeme nákladní přepravu a také jsme všemu navzdory rozšířili i počet turistických destinací, kam létáme. Pro zajímavost, máme 4 pravidelné nákladní linky a 31 pasažérských destinací. V historii našeho letiště nenajdete takový rozvoj, jako se děje v posledních několika letech. Je pravda, že jsme oproti velkým letištím jiní. A to zejména jednoduchostí, našim cestujícím nabízíme osobitější přístup, samotný průchod a odbavení na letišti je rychlejší, kratší.

Kolem letiště vyrůstá průmyslová zóna a logistické centrum. Jaké jsou výhody tohoto vzájemného působení?
Logistické centrum zatím využívá železniční a kamionovou dopravu, letecká doprava se s tou železniční kvůli své povaze (rychlost přepravy) moc neslučuje. Ale skladovací prostory okolo nás dávají předpoklad, že se v blízké budoucnosti objeví i nějaký logistický provider, který nás bude využívat. Obchodní případy, které řešíme a budujeme, jdou opačnou cestou – nejprve budujeme leteckou linku a zboží se pak nakládá na kamiony. Věřím ale, že v budoucnu se bude moct nějaká cesta spolupráce objevit.

Pro budoucnost letiště je důležitý jeho další rozvoj a investice. Jaké plány má Moravskoslezský kraj jako vlastník?
To je otázka na vlastníka, což je Moravskoslezský kraj. Co považujeme ale za podstatné, je zmínit množství investic jak do průmyslové zóny okolo letiště, tak i do letiště samotného. Letiště je nejen vlastněno Moravskoslezským krajem, ale je také jeho vizitkou a vstupní branou do celého ostravského a moravskoslezského regionu. Ta spolupráce je viditelná i na letišti, kde se kraj podílel v minulosti i současnosti jak na spolufinancování investičních projektů, nákupů strojů a zařízení, tak například i na výstavbě vloni otevřeného a potřebného cargo terminálu.

Děkujeme za rozhovor.

Text: redakce

Foto: Letiště Ostrava, a.s.

Similar Posts