Byznys

Zajištění bezpečného a spolehlivého přenosu elektrické energie je naší prioritou

Štítky:

Jak je zajištěna spolehlivost a bezpečnost přenosu elektřiny v rámci přenosové soustavy, která je páteří elektrizační soustavy? Na toto téma jsme vedli rozhovor s bezpečnostním ředitelem ČEPS, a.s., Martinem Bílkem, který je odpovědný za problematiku ochrany klíčových prvků kritické infrastruktury.

Vaše společnost působí jako výhradní provozovatel přenosové soustavy, a tudíž je součástí kritické infrastruktury. Jak se připravujete na možné krizové situace?
Krizovou a havarijní připravenost vnímáme jako základní stavebním kámen. Prolíná se napříč celou naší společností, a to zejména v oblasti dispečerského řízení přenosové soustavy a řízení provozu a údržby. Významnými oblastmi jsou i kybernetická bezpečnost a lidské zdroje.

V rámci legislativních požadavků máme zpracován havarijní plán provozovatele přenosové soustavy, plán krizové připravenosti subjektu kritické infrastruktury a navazující metodické postupy a příručky pro různé krizové situace.

Aby byly nastavené postupy efektivní a funkční, je třeba je pravidelně prověřovat, včetně praktického ověřování při různých cvičeních, následně vyhodnocovat a případně přijímat nápravná opatření. V ČEPS realizujeme jak interní, tak součinnostní cvičení se složkami IZS a Armádou ČR. S Armádou ČR se připravujeme na případnou ochranu a obranu našich objektů při cvičení SAFEGUARD a zapojujeme se také do celorepublikového cvičení HRADBA. S hasičským záchranným sborem spolupracujeme například při požárních cvičeních spojených s evakuací osob. Za zásadní pak považujeme nácvik typových činností hasičských jednotek v podmínkách elektrických stanic, kde jsou pro jejich zásah zcela specifické podmínky.

Jaké jsou aktuální priority Vaší bezpečnostní politiky?
ČEPS zaujímá na území České republiky specifické postavení vyplývající z povahy odvětví, kterému se věnujeme. Zajištění bezpečného a spolehlivého přenosu elektrické energie je naší prioritou. Samozřejmostí je plnění legislativních požadavků. Naše bezpečnostní politika je rozdělena na několik vzájemně propojených oblastí, kterými jsou fyzická bezpečnost, již zmiňovaná krizová havarijní připravenost, bezpečnost a ochrana zdraví při práci, požární ochrana a ochrana životního prostředí. Zvyšující se požadavky především na fyzickou bezpečnost, požární ochranu a ochranu životního prostředí jsou zohledněny i při projektové přípravě nových staveb. V kontextu aktuální bezpečnostní situace věnujeme zvýšenou pozornost i oblasti personální bezpečnosti.

Pro ČEPS je nepochybně stěžejní spolupráce se složkami IZS a AČR. Jak tuto spolupráci hodnotíte?
Spolupráci ČEPS se složkami IZS a Armádou ČR nelze hodnotit jinak než jako nadstandardní. Jedná se o spolupráci, za níž stojí mnohaleté úsilí a odhodlání posouvat věci vpřed, nacházet řešení a zavádět nová opatření a postupy. V průběhu let se nám díky této spolupráci podařilo významně zvýšit úroveň bezpečnosti ČEPS a vnést bezpečnostní povědomí do celé společnosti. Vážíme si otevřeného přístupu a ochoty kolegů ze složek IZS a Armády ČR, kteří s námi již dlouhodobě spolupracují. Výrazem našich díků je pravidelné předávání medailí Za zásluhy o bezpečnost ČEPS při slavnostním aktu v Míčovně Pražského hradu.

Děkujeme za rozhovor.

Text: redakce

Foto: ČEPS, a.s.

Similar Posts