Lifestyle

Setkání na vrcholu Beskyd

Štítky:

O chatách Klubu českých turistů si opět povídáme se zaníceným turistou a místopředsedou klubu Ladislavem Mackou. Proč se vydat na nejvyšší horu Beskyd a co Bezručova chata nabízí? Inspirujte se na výlet a firemní akci.

Bezručova chata na Lysé hoře v Beskydech patří k Vašim nejmladším chatám. Jaké zázemí nabízí turistům?
Bezručova chata, tak jak ji známe, nejenže patří mezi nejmladší chaty KČT, ale je to poslední chata , kterou KČT vystavil a je také nejmodernější. Do provozu byla uvedena v roce 2015. To ale neznamená, že pojem Bezručova chata je takto mladý. Nejvyšší hora Moravskoslezských Beskyd přitahovala turisty už od počátku rozvoje turistiky. První dřevěná útulna tu stála už v roce 1880. Velká horská chata tu byla postavena v roce 1933 a od té doby je také spojena se jménem básníka Petra Bezruče, který sem docházel na svých pravidelných výletech, kterým říkal výplazy. Bohužel tato chata v roce 1978 do základů vyhořela. O jejím znovupostavení bylo rozhodnuto až po dlouhých letech. Na chatě je pět komfortně zařízených dvoulůžkových pokojů s vlastním sociálním zařízením. Restaurace nabízí výběr jídel formou á la carte a zaměřuje se na kvalitní pokrmy s maximálním využitím surovin od místních farmářů a dodavatelů. Při hezkém počasí lze posedět na terase s krásným výhledem na Malou a Velkou Fatru a při dobré viditelnosti lze vidět i tatranské vrcholy.

Ing. Ladislav Macka, místopředseda KČT

Chata byla obnovena za pomoci dobrovolníků a finanční podpory veřejnosti. Daří se Vám podporu získávat i dnes?
Chata byla vystavěna Klubem českých turistů a při její stavbě velmi pomohla vydatná a častá pomoc dobrovolníků. Chata byla postavena za finanční podpory široké veřejnosti získané prostřednictvím veřejných sbírek, velmi silně se angažovaly okolní obce a významnou měrou pomohly také dotace Moravskoslezského kraje. Jako všechny chaty KČT je i tato chata zaměřena na běžné turisty a nabízí ubytování i občerstvení na spodní hranici cenového spektra. To je výhodné pro turisty, ale na druhé straně to znamená, že finanční výnosy nestačí na všechny potřeby chaty a KČT musí počítat s vícezdrojovým financováním. Tím pádem i nadále organizujeme veřejné sbírky. Například nyní probíhá sbírka s názvem voda pro Bezručku, s cílem zajistit prostředky pro obnovení vlastního vodního zdroje.

Dá se zázemí chaty využít i k tak oblíbeným firemním teambuildingovým aktivitám?
Chata má moderní vybavení i pro tento účel. Najdete zde přednáškovou místnost pro 40 lidí a soudobou promítací a ozvučovací techniku. Tato místnost je také hodně využívána. Náš chatař zde velmi často pořádá přednášky a besedy s horolezci, cestovateli, případně jinými zajímavými lidmi. Tyto besedy jsou v kraji velmi oblíbené. Je až překvapující, že tak vysoký počet účastníků těchto besed neváhá vyjít osmikilometrovou cestu na oblíbené setkání a potom se vrátit zpět. Pořádají se tu i podnikové akce, ale jen zřídka, a jsou to spíše porady. Nevím, jestli je chata úplně vhodná pro teambuilding, protože je zde jen málo míst k přespání. Je pravda, že by se pro tento účel dala využít sousední chata Maraton, kde by se dalo požadované ubytování doplnit. Využít Bezručovu chatu pro teambuilding by mohlo být možná zajímavé i z toho důvodu, že zde máte možnost si svůj tým už od začátku prověřit. Na chatu se totiž nedá vyjet autem, a tak pěší výšlap na místo setkání by mohl být součástí stmelovacího programu.

Děkujeme za rozhovor.

Text: redakce

Foto: KČT

Similar Posts