Lifestyle

Zakládáme si na proklientském, ale i profiremním přístupu

Štítky:

Ing. Antonín Klimša, MBA, většinu profesní kariéry strávil v těžebním průmyslu. V letech 2016–2018 byl jmenován výkonným ředitelem společnosti OKD, a.s., která v roce 1993 stála i u zrodu zaměstnanecké zdravotní pojišťovny Revírní bratrská pokladna. Po úspěšně realizované reorganizaci OKD v roce 2018 se následně stal novým výkonným ředitelem zdravotní pojišťovny RBP. Na prevenci a osvětu klade velký důraz.

Preventivní péče je předpokladem předcházení zdravotním rizikům. Jak aktivní je zdravotní pojišťovna RBP v oblasti
onkologických onemocnění?

V oblasti onkologické prevence se dlouhodobě zaměřujeme například na očkování proti lidským papilomavirům, tedy u dívek a žen do 30 let na prevenci proti rakovině děložního čípku a u chlapců od 12 let na prevenci proti análnímu karcinomu a genitálním bradavicím, na které našim pojištěncům přispíváme částkou 4 tisíce korun. To byl i jeden z důvodů, proč jsme se na počátku letošního roku aktivně zapojili rovněž do nového pilotního projektu Národního screeningového centra Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (NSC ÚZIS ČR) na rozesílání testů k diagnostice rakoviny děložního čípku v prostředí domova. Do první fáze bylo nejprve vybráno 800 klientek RBP, které poštou obdržely samoodběrovou sadu s podrobným návodem a instrukcí, do které specializované laboratoře mají svůj vzorek odeslat. Cílem tohoto projektu, v jehož průběhu bude osloveno na 5 tisíc žen, je zvýšit počet vyšetřených žen ve věku 50–65 let a současně ověřit vhodnost tohoto přístupu. A ve výčtu aktivit nesmím zapomenout, že RBP před několika týdny podepsala s Ministerstvem zdravotnictví memorandum o spolupráci na zlepšení prevence onkologických onemocnění, včasného záchytu onkologických onemocnění a adresného zvaní screeningových programů v České republice. Prohlášení, které společně signovaly i ostatní zdravotní pojišťovny, navazuje na projekt Zdraví 2020 – rámcový souhrn opatření pro rozvoj podpory veřejného zdraví a včasné prevence nemocí v ČR.

Proč by se měli nejen zaměstnanci, ale i manažeři rozhodnout pro vaši pojišťovnu?
V RBP si zakládáme na proklientském, ale i profiremním přístupu. To znamená, že vedle preventivních a bonusových programů pro všechny věkové skupiny realizujeme rovněž pro zaměstnavatele různé osvětové programy. Aktuálně například odborná videa fyziocvičení s terapeutem se zaměřením na sedavá zaměstnání nebo nadměrné zatěžování zad, stany zdraví RBP, ve kterých měříme a testujeme fyzickou kondici, pro náročné a rizikové profese realizujeme vitaminové fortifikace nebo rekondiční pobyty a podobně. Pokud má manažer soustředěny zaměstnance většinově v rámci jedné zdravotní pojišťovny, například u RBP, jistě využije výhod nejen v komunikaci, ale především při prevenci jejich zdraví.

Děkujeme za rozhovor.

Text: redakce

Foto: archiv RBP, zdravotní pojišťovna

Similar Posts