Umělec vůní a chutí, ale především vynikající kuchař – to je David Valíček, který při cestě za svým snem otevřel restauraci a kurzy vaření ve svém rodném kraji. Inspiraci a kreativní vhled měl David to štěstí získat například v hotelu Burj al Arab v Dubaji a v londýnské Berners Tavern u šéfkuchaře Jasona Athertona.
Pro labužníka je dobrá kuchyně ráj. Vy jste vařil i v londýnské restauraci. Jaký je anglický ráj chutí a vůní?
Mým snem bylo, abych cestoval, poznával zahraniční kuchyni a sbíral zkušenosti od známých šéfkuchařů. Nejvíce mě ale lákala Anglie, neboť se o ní vždy mluvilo jako o mekce gastronomie. Říkal jsem si, že tam si prostě musím zavařit! Do Anglie jsem chtěl přijet připravený, a tak jsem nejprve sbíral zkušenosti v zahraničí a naučil se angličtinu. Poté jsem chtěl poznat něco nového, a tak jsem zaklepal na dveře Berners Tavern, což je restaurace Jasona Athertona. Tam mě čekalo překvapení! Uviděl jsem obličej šéfkuchaře Phila Carmichaelea, se kterým jsem se potkal, když jsem vařil v Praze. Práci mi dal téměř bez pohovoru a dostal jsem se na pozici jednoho ze sous chefů. Vařil jsem ve velkém týmu kuchařů, se kterými jsem připravoval krásnou čerstvou gastronomii.
V Dubaji začíná odložená světová výstava EXPO DUBAI Jak se vaří v jednom z nejvyšších hotelů Burj Al Arab a na jak vysoké úrovni je arabská kuchyně?
Burj Al Arab Jumeirah se nachází na soukromém ostrově a nabízí apartmá s výhledem na moře, 9 značkových restaurací a lázně s kompletními službami. Chcete-li zažít opravdický luxus, zajděte si do některé z restaurací v hotelu. V hotelu jsem měl možnost pracovat na pozici kuchař na sekci v hlavní kuchyni, kde byly mou specializací omáčky, maso a velké rauty. Rozmanitost jídel ve Spojených arabských emirátech je přepestrá, což je dáno především rozličnými národnostními skupinami, které na území žijí. Velké zastoupení má kuchyně arabská, kterou doplňuje kuchyně marocká, thajská, čínská, íránská, polynéská, mexická, libanonská i japonská.
K vaření přistupujete jako k umění. V čem je koncept Food Atelier výjimečný a co nabízí?
V Anglii jsem nabral opravdu hodně inspirace, ze které čerpám dodnes. Výsledkem je například koncept business snídaní, které jsem spustil ve Food Atelieru. Mám jediný cíl – dělat věci poctivě a jinak! Snad to dělám správně… Posoudit to můžete sami. Food Atelier je odrazem mého snu vařit pro malý počet hostů, plně se jim přitom věnovat, předat zkušenosti a ukázat chutě, které poznal na svých cestách. Zároveň doufám, že se ve Food Atelieru spojí špičkoví regionální kuchaři a budou inspirací pro kulinární nadšence a celou nastávající generaci mladých kuchařů.
Děkujeme za rozhovor.
Text: redakce
Foto: archiv Food Atelier