Byznys

V Ostravě finalizujeme výstavbu největší baterie v České republice

Štítky:

Martin Václavek je absolventem VŠB-Technické univerzity Ostrava a dlouhou dobu působí v manažerských pozicích firem na severní Moravě. V pozici generálního ředitele a jednatele ČEZ Energo s.r.o. působí od roku 2021 a v roce 2022 se stal předsedou rady COGEN Czech – sdružení pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla.

Vaše firma je součástí skupiny ČEZ ESCO, která je lídrem v oblasti efektivních, úsporných a ekologických řešení. Jaká řešení nabízí konkrétně ČEZ Energo?
Ano, naše firma ČEZ Energo je součástí skupiny ČEZ ESCO, která působí jako lídr v oblasti efektivních, úsporných a ekologických energetických řešení. V rámci ČEZ Energo se specializujeme na širokou škálu komplexních služeb v oblasti kombinované výroby tepla a elektrické energie (KVET) pomocí kogeneračních jednotek. Naši zákazníci mají přístup k inovativním a chytrým energetickým řešením, která se vyznačují klíčovými faktory v následujících oblastech: kogenerační jednotky, kombinovaná výroba tepla a elektrické energie, servis a údržba, široká klientská základna a udržitelnost a inovace.

Naše společnost je pevně zasazena do kontextu moderní energetiky a s hrdostí pokračujeme ve svém závazku k poskytování nejlepších chytrých řešení úspor energie našim zákazníkům.

Energetická krize pomalu odeznívá. Proč by měli manažeři firem a představitelé veřejné správy investovat do chytrých řešení úspor?
Nepochybně, energetická krize se postupně začíná uvolňovat, ale to neznamená, že by manažeři firem a představitelé veřejné správy měli ustoupit od investic do chytrých řešení úspor energie. Právě naopak, tato doba nabízí ideální příležitost pro zaměření se na udržitelnost a efektivitu, a to z několika důvodů:
• Finanční efektivita, kdy zvýšená energetická efektivita přináší nižší spotřebu paliv a elektřiny, což se příznivě projeví na rozpočtu.
• Environmentální ohleduplnost a snížení emisí skleníkových plynů a dalších nežádoucích látek.
• Konkurenční výhoda, která může vytvořit pozitivní reputaci jako ekologicky zodpovědné organizace.
• Ovládání budoucích rizik. I když se energetická krize zdá být na ústupu, nestojí za to opomíjet možná budoucí rizika, jako jsou fluktuace cen energií a náhlé změny v dodávkách.
• Regulační tlaky v oblasti ochrany životního prostředí a udržitelnosti se mohou v budoucnu zpřísnit.

Celkově lze říci, že i v období, kdy energetická krize může odeznít, je stále moudré a strategické zaměřit se na efektivní a udržitelné energetické postupy. To bude mít pozitivní vliv nejen na ekonomiku společností a institucí, ale také na životní prostředí a společnost jako celek.

Komplexnost úsporných řešení není levná a ne každý je schopen na ně vyčlenit investice. Umíte pomoci s tímto problémem?
Komplexní úsporná řešení vyžadují značné investice. Nicméně, právě v tomto ohledu jsme připraveni našim zákazníkům pomoci a najít pro ně vhodné a udržitelné finanční modely.

Naším cílem je zajistit, aby naše energetická řešení přinesla dlouhodobou hodnotu a návratnost investic. Proto nabízíme našim zákazníkům financování veškerých investičních a provozních nákladů a umožňujeme tak našim zákazníkům využívat výhod moderních technologií bez značného dopadu na jejich finanční situaci.

Jedním z našich přístupů je model financování EPC – Energy Performance Contracting, který umožňuje zákazníkům financovat investice do úsporných opatření z provozních úspor, které dosáhnou díky našim řešením. To znamená, že klienti nemusí investovat velké částky z vlastního kapitálu, ale financování je hrazeno z reálných úspor dosažených díky energetickým účinnostem.

Jsme zde proto, abychom přizpůsobili naše řešení individuálním potřebám a možnostem každého zákazníka. Věříme, že úsporná řešení jsou investicí do budoucnosti, která může přinést nejen úspory nákladů, ale také zvýšit konkurenceschopnost a udržitelnost podnikání.

V Ostravě budujete největší akumulační systém, největší baterii, v České republice. K čemu bude sloužit a co tato pojistka může znamenat pro firmy?
V současné době finalizujeme v Ostravě výstavbu největší baterie v České republice. Evropská energetika se dynamicky mění, ale základem zůstává bezpečná dodávka energií a stabilita sítí. Rostou proto požadavky na kapacity pro spolehlivé uložení nebo naopak rychlé dodání energie a také pro poskytování tzv. podpůrných služeb.

Velkokapacitní baterie ve Vítkovicích bude fungovat ve vazbě s konvenčním blokem, který je významným regionální dodavatelem energií. Mezi jeho zákazníky patří např. Třinecké železárny, Vítkovice Holding, Vítkovická nemocnice Ostrava i domácnosti z okolí. Baterie umožní kromě klasického ukládání energie především poskytování různých typů podpůrných služeb v čele s primární regulací frekvence. V praxi tak při poklesu frekvence v síti pod 50 Hz začne bateriový systém v řádu milisekund dodávat regulační energii a naopak při frekvenci nad 50 Hz ji ze soustavy odebírat. Pro firmy to znamená několik výhod. Akumulační systém umožní firmám využívat elektřinu v dobách, kdy je cenově výhodnější, a vyhnout se dražším špičkovým cenám během období vysoké poptávky. Kromě toho systém slouží jako rezervní zdroj energie při případných výpadcích. Firmy také přispívají k udržitelnosti a ekologii, protože baterie podporuje využití obnovitelných zdrojů energie. Navíc mohou efektivněji řídit svou spotřebu elektřiny a tím snižovat náklady.

Děkujeme za rozhovor.

Text: redakce

Foto: ČEZ Energo, s.r.o.

Similar Posts